dinsdag 16 september 2014

Dankbaarheid

Een lijstje waar ik al eerder aan begonnen ben: #87
.1 mijn sportiviteit. 
.2 mijn gezondheid. 
.3 de dieren.
.4 mijn ouders. 
.5 Sanne. 
.6 een veilige omgeving. 
.7 mijn talenten en tekortkomingen. 
.8 de welvaart. 
.9 het onderwijs. 
.10 Disney. 
.11 de film Spirit, stallion of the cimmaron. 
.12 boeken.
Dat waren alle oudere dingen waar ik dankbaar voor ben, het verhaal achter ieder doel staat in http://domor.blogspot.nl/2014/08/weer-wat-doelen-begonnen.html

Nu de volgende dingen waar ik dankbaar voor ben:
.13 het leven. Ik geniet van het leven.
.14 de mogelijkheid tot ontspannen. Het gevoel van ontspanning is iets heel dierbaars voor mij, het houdt me daaiende.
.15 Voedsel. Het slaat een beetje terug op welvaart. Maar dat er eigenlijk altijd overal voedsel ter beschikking is, ben ik dankbaar voor. Zelfs al gaat het wel eens over de top, het is er wel. Je hoeft niet bang te zijn honger te lijden.

En nu moet ik even spieken. Wat noemen anderen, waar ik het echt mee eens ben en die niet onder eerder genoemde dingen vallen?
.16 Vrijheid van religie, seksuele oriëntatie, politieke keuze en meningsuiting. Zeker de eerste 2 ben ik gematigd in, hoewel wel afwijkend (niet religieus, maar boeddhistisch georiënteerd. Hetero maar eigenlijk a-seksueel),
.17 Alfabeet zijn. Die komt in de buurt van boeken, maar hij gaat verder. Alles om je heen bevat tekst. Zelfs mijn glazen fles zonder verpakking waar ik mijn smoothies uit drink, bevat de tekst Versgeperst. Autorijden kan alleen als je kan lezen. Voortgezet onderwijs kan alleen als je leest. Alles.
.18 de natuur. Het zorgt voor de mogelijkheid te ankeren, te gronden. In de natuur voel ik me thuis.
.19 mijn thuis. Het is een plek die ik voor mijzelf heb, waar ik (mits ik geen overlast veroorzaak) aan niemand hoef te verantwoorden wat ik doe en hoe ik ben. Dat ik op dit moment een biefstukje laat sudderen is mijn keus en mijn zaak, want ik doe het in mijn thuis.
.20 Schoon drinkwater. Als ik de kraan open doe, dan kan ik mijn hoofd eronder steken en er van drinken. Ik hoef me nooit af te vragen of het veilig is (behalve als ze aan de waterleidingen bezig zijn)
.21 Vriendelijkheid en onbaatzuchtigheid van anderen. Als ik in de trein zit, word me weleens een snoepje aangeboden. Er ontstaat een gezellig gesprek of een pen wisselt van eigenaar omdat de ander hem nodig heeft. Als iemand per ongeluk wat fietsen om laat vallen, wordt er een hand uitgestoken om ze weer rechtop te krijgen. Even de deur open houden voor een ander, of dat nou een gewone deur is, een klapdeur, liftdeur of zelfs een metrodeur omdat je aan komt rennen.
.22 onze zintuigen, waardoor we van alles meekrijgen en de wereld om ons heen kunnen waarnemen. Zonder dat, zouden we nooit kunnen genieten van een heleboel dingen.
.23 een internetverbinding. Zonder dat zou ik deze studie mogelijk niet zijn gaan doen. Zou ik in ieder geval nooit van het DZP gehoord hebben en zou ik zo ontzettend veel minder weten. Mijn wereld zou veel kleiner zijn.
.24 de gedeelde kennis. Mensen geven de mogelijkheid om meer te leren. Niet alleen in het onderwijs zelf, maar breder. De hoefsmid die je vertelt wat hij doet en je vragen beantwoord. De man op de hoek van de straat die vertelt waarom hij geen woning meer heeft. Die groep Marokkanen die zo heerlijk anti-stereotype enthousiast zijn als je met je paard langs komt en je inzicht geven in hun groepsverhouding (zelfs als ze dat niet expres doen).
.25 de diversiteit. Iedereen is uniek, iedereen ziet de wereld weer een beetje anders en daardoor kan je van iedereen wat leren.
.26 mijn ziel en de mogelijkheid tot denken. Ik ben een denker. Het geeft me een dagelijkse bezigheid. Het geeft me een persoonlijkheid.
.27 Tegengesteldheden. Ben ik nou echt dankbaar voor verdriet? Niet om het verdriet, maar wel omdat ik anders blijdschap niet (volledig?) mee zou krijgen. Geluk zou geen of veel minder waarde hebben als je nooit eens ongeluk hebt gehad. Liefde zou niet opvallend zijn als je nooit eens afwijzing had meegemaakt. Het is de balans.
.28 Technologie. Hoewel ik soms vind dat het te ver gaat, heeft het ons ook heel ver gebracht. Doordat er technologie is, is er veel minder honger in de wereld. En veel meer communicatie.
.29 Muziek. Het ritmische of juist het aritmische geluid. De emotie die door het stuk gaat. Het vermaak dat het de mensen oplevert. De energie die het kan leveren en troost die het kan bieden. Ik ben er dankbaar voor.
.30 de uitdagingen van het leven. Het leven is niet altijd makkelijk, of eerlijk, maar juist de uitdagingen die het geeft, maakt dat ik groei. Maakt dat ik ben geworden wie ik ben. Hoe ik gevormd ben. En ik ben best tevreden. Dus ik dankbaar voor alle uitdagingen. "What doesn't kill doesn't have to make you stronger, but it does form you."

"I'm at peace because I know, it's okay to be afraid"
Lesson number one

Geen opmerkingen: