woensdag 10 september 2014

Gisteren: gelukt...

Gisteren geschreven, want het internet lag er tot 12 uur vanmorgen uit.

Gelukt
Het is 19.07 en ik ben moe. Maar ik ben ook erg blij, want er is ontzettend veel gelukt vandaag. Vanmorgen heb ik het college niet gehaald en heb ik het samen met Johanna bij haar thuis gekeken. Dus alsnog gezien, wat al erg fijn was. Daarna ben ik gaan opruimen op mijn kamer.

Dat viel me zwaar. Ik probeer het altijd te ontwijken want ik weet dat het me zwaar valt. Ik vind het altijd zo lastig om eraan te beginnen want ik zie door de zooi het pad niet meer. Maar ik was sterk, en ik ging door. Eerst begonnen met mijn slaapkamer op te ruimen. Daar stonden voornamelijk heel veel dierenspullen die zo de gangkast in mochten (die heb ik! Dat wist ik niet, maar blijkbaar heb ik op de andere gang, waar ik ook de wasmachine van dien te gebruiken, een kleine gangkast). En de kerstboom is erin gegaan, met de kerstversiering. En heel wat plankjes en latjes van hout zijn erin gegaan. Mijn oude stofzuiger staat er nu in. Alles bij elkaar waren het heel wat spullen die nu allemaal netjes opgeruimd zijn en anders maar random lagen.

Daarna de plantenbakken naar buiten gedaan. Degene die makkelijk bevestigd konden worden ook al direct netjes opgehangen en aarde in gedaan. Degene waar ik veel tijd aan zou moeten besteden van verpakkingsmateriaal ontdaan en alvast buiten buiten beeld gelegd. De grote emmer (40L) met aarde is ook naar buiten gegaan. Alle keukenspullen die nog in de slaapkamer stonden heb ik ook direct netjes opgeruimd. Dat was allemaal al afgewassen namelijk (in mijn oude kamer). En toen alles in de slaapkamer netjes opgeruimd was, heb ik even de twee stoelen hoog gezet en heb ik hem gezogen. Nog even bed opgemaakt en klaar! Eerste kamer was gedaan. Het viel eigenlijk hartstikke mee (en ook dat weet ik van tevoren).

Toen de woonkamer. Die zou een stukje meer werk worden doordat daar een aantal stapels lagen die ook doorgewerkt moesten worden tijdens het opruimen. De dozen werden allemaal uitgepakt, kleding, bed- en badtextiel moest opgeruimd worden en uiteindelijk was het dan toch zover. De kamer kon opgeruimd genoemd worden. Toch was ik er nog niet. Want opgeruimd is leuk, maar er waren nog twee grote klussen te doen en één van de twee was in die kamer. Ik had namelijk nog een volle lade met papier dat gesorteerd moest worden. SFO, oude afdeling, privé, school en weg. Ik ben aan tafel gaan zitten en heb me, envelop na envelop, door het geheel heen geploeterd. Er bleek nog goed nieuws uit te komen (een ex-bewoner van mijn oude gang was eindelijk door de gemeente uit het systeem gezet), en een brief van de belastingdienst die ook heel erg meeviel nu ik hem nogmaals lees. Uiteindelijk viel ook deze stapel mee. Het had nog erger gekund. Maar daar ben ik toch meer dan anderhalf uur aan bezig geweest.

Toen kwam de grootste klus nog *slik*, die heette de afwas. Ik ben geen schoonmaakmens, dat geef ik gelijk toe. Maar mijn haat aan de afwas is groter dan aan welk willekeurige andere schoonmaakklus die ik te doen heb ik mijn huis. Ik ben heel goed in mijn uitstellen, gewoon zorgen dat ik iedere keer hetzelfde bord pak, hetzelfde glas en hetzelfde bestek. Maar eigenlijk wil ik het gewoon netjes weggewerkt hebben en deze ronde was het heel erg veel. Niet vanwege de werkelijk geproduceerde afwas van de afgelopen anderhalve week, maar vanwege alle dingen die ik niet afgewassen mee had genomen vanuit mijn oude kamer. Dingen die al voor langere tijd in, of erger, op de kastjes aan het verstoffen (en bij op, aan het vervetten) waren geweest. Maar ik wilde het toch niet opruimen zonder eerst afgewassen te hebben, en ik wilde nu ook echt mijn aanrecht schoon en leeg hebben. En dus begon de klus. Eerst alles gerangschikt, zodat het er iets minder uit zag alsof er geen einde aan zou komen. En toen maar afwassen. Veel afwassen. Heel veel afwassen. Maar uiteindelijk, uiteindelijk is het wel klaar. En nu is gewoon alles schoon in dit huis terecht gekomen. Dus weet ik wanneer het uiterlijk voor het laatst afgewassen is. En dat vind ik heerlijk.

Tijdens het afwassen werd er nog een cadeautje bezorgt! Mijn pakketje van body&fitshop kwam aan. Dus ik had ook nog eens iets om naar uit te kijken als ik klaar was met afwassen. Ik had er pompoenpitten, “premium superfood blend” en “just protein” besteld. Ingrediënten die ik graag in mijn groene smoothies gebruik, zeker als ik veel groene smoothies drink. En nu heb ik ze weer netjes op voorraad, mijn eiwitpoeder was namelijk al even op (en de rest was over datum).

Na het afwassen en het cadeautje uitpakken en opruimen heb ik nog even de magnetron schoongemaakt en dan toch ook de woonkamer gezogen. Nu is die ook weer helemaal netjes. En toen ben ik maar gaan koken. Ik wilde tofu met quinoa en ketjap manis eten, en daar moest ik nog groenten bij bedenken. Dus ik heb mijn koelkast open getrokken en gekeken wat voor groenten daar nou bij zouden passen. In ieder geval prei (goed, die lag op de fruitschaal), een bosuitje, stukje paprika, een stengel bleekselderij en dan nog iets. Maar wat? Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op sperziebonen.

De quinoa opgezet, hoe ik die moest spoelen weet ik niet, dus dat heb ik maar achterwege gelaten. Een beetje uitgeschoten met het water, maar dat gaf niet, bleek naderhand. Daarna de koekenpan (24cm) op het vuur (nou ja, elektrisch plaatje) gezet en er bak en braad in gedaan. Alle ingrediënten gewogen zodat ik inderdaad 200g groenten had en max 100g tofu. Toen heb ik de sperziebonen in stukjes van max 4 cm gesneden, want die lange bonen wokken, dat zag ik niet zitten. Die de pan in, even door mijn quinoa en de bonen geroerd, en daarna de prei gesneden. Die ook de pan in, weer roeren in alles, vuur wat lager gezet want mijn bonen waren al aangebrand, en toen de paprika gesneden. Die heb ik in ministukjes gesneden want eigenlijk hou ik helemaal niet van paprika, maar het is zo gezond. Ook de pan in, weer alles roeren en ondertussen de timer zetten op 8 minuten want de quinoa kookte. Bleekselderij gesneden en de pan in gegooid.

Toen echt even goed uitgebreid geroerd en gedraaid, waarna de bosui aan de beurt was. En toen waren de 8 minuten om. Snel nog even de bosui door de pan geroerd, waarna de quinoa van het vuur ging (met deksel op een onderzetter) en ik snel de tofu tot blokjes gesneden heb. Zodra die klaar was heb ik de groenten op een bord gedaan en de tofu de pan in geschoven in combinatie met 2 kleine eetlepels aan ketjap. Die werden wel heel erg donker, misschien een beetje veel ketjap? Maar nadat de tofu even geroerbakt was en de quinoa even gestaan had, heb ik de quinoa ook in de pan gedaan. Er moest nog meer ketjap bij, want nu was het, na even doorroeren, een smakeloos geheel.

Eenmaal de quinoa en de tofu gaar en droog, heb ik de groenten er door gedaan. Nog even goed geroerd en het was klaar. Mijn avondeten was gereed. Alles op het bord geschoven (wat een beetje klein bleek te zijn voor deze maaltijd) en netjes placemat en bestek en waterglas gebruikt om te dekken. Eenmaal begonnen aan de maaltijd was ik op zich tevreden, alleen de bleekselderij is echt geen succes. Die is veel te heftig aanwezig, dus die komt de volgende keer niet meer in dit gerecht. Alleen alle moeite ten spijt, had ik eigenlijk geen trek meer. Moe, ontspannen, en de hele dag door kleine hoeveelheden van de groene smoothie gedronken en ook wel wat gesnoept, was de eetlust eigenlijk een beetje weg. Na enig eten heb ik de maaltijd uiteindelijk maar in de koelkast gezet. Morgen weer een nieuwe dag, of als ik vanavond nog vreselijke honger krijg.

Net nog even eieren gekookt, zodat die voor morgen ook klaar zijn. En dan ben ik rond. De afwas die er nu weer staat, die is voor morgen. Eigenlijk moet ik nog wat aan school doen. Maar misschien ga ik gewoon wel vroeg naar bed. Mijn internet doet het sinds 1 uur niet meer en ik moet toegeven, dat geeft wel een hoop extra tijd. Nu is gelukkig alles gebeurd en als het goed is, hoef ik het nu alleen nog maar bij te houden. De verhuizing is nu definitief achter de rug. Chill...


Groetjes, Domor Verbeuk.

Geen opmerkingen: