donderdag 23 oktober 2014

Smoothies maken

Gisteren kan ik kort over zijn. Ik ben op tijd opgestaan, ook nog gaan wandelen (en natgeregend) maar eigenlijk ben ik de hele dag niet op gang gekomen.

Vandaag ben ik niet op tijd opgestaan (7.30), nog niet wezen wandelen (11.30) en zelfs mijn fatburner pil vergeten die ik nu niet meer durf in te nemen i.v.m. het risico van slecht slapen. Ik kan je zeggen, nu ben ik wakker. Ik heb namelijk smoothies gemaakt terwijl ik dat nog niet helemaal was.

Ik heb geen foto gemaakt, met het risico die op 9gag terug te vinden. Ik heb namelijk de slechte gewoonte om te blenden zonder deksel. In tegenstelling tot wat de meeste mensen beweren, is dat namelijk prima te doen bij een goede kwaliteit blender. Het systeem is alleen niet meer min of meer foolproof. Het is zo foolproof als een geladen pistool in handen hebben waar de beveiliging al afgehaald is. Zolang je alles goed doet, is er niets aan de hand. Doe iets doms, en je bent screwed.

De smoothie was min of meer af, de 2L-cilinder zat vol, maar hij mengde niet goed meer dus ik goot alvast een beetje smoothie is één van de flesjes zodat ik er wat water bij kon doen. Uiteraard uitgedraaid terwijl ik mijn hand erboven hield voor eventuele luchtbellen en na het gieten er weer goed terug opgezet. Rustig op stand 1 gezet, allemaal geen probleem. Pas toen ging het fout. In plaats van hem rustig wat op te draaien, draaide ik hem op vol vermogen (stand 12). Disaster in a second.

De spetters zaten op de muur (anderhalve meter verder) op ooghoogte. Ik ben 1.65 dus dat zal zo'n 1.5m hoog zijn geweest. De grond was een teringzooi, de groentes die er nog lagen zaten onder, ik zat onder, tafel zat onder, zelfs de koelkast zat onder. Eigenlijk zat alles onder. Het eerste wat ik dacht was: "flut". Ik ben niet zo'n ruige denker, geloof ik. En dus mocht ik gaan schoonmaken, opruimen, boenen, terwijl de blender zijn rondjes maakte want de smoothie moest nog steeds geblend worden en nu was de schade toch al gedaan.

Uiteindelijk klaar geblend heb ik hem maar verdeeld over de 4 flesjes en toen kon ik weer verder opruimen want nu kon de blender aan de kant. Een half uurtje later was de muur weer min of meer vlekvrij, de vloer kan weer door tot de volgende dweilbeurt (die wel direct naar voren geschoven is) en de koelkast en tafel zijn weer schoon. Er moeten nog wel een paar dingen afgewassen worden, maar die staan bij de afwas, de groenten zijn wel afgespoeld en liggen te drogen zodat ze straks terug in de groentenschaal kunnen.

Misschien moet ik mijn recept toch maar wat aanpassen. Ik drink namelijk 1.5L smoothie op een dag dus eigenlijk is 2L smoothie helemaal geen handige hoeveelheid. En met 1.5L smoothie past de deksel er wel gewoon op. Maar dan moet ik dingen laten vallen, en daar hou ik niet van.

De huidige ingrediënten:

De algemene zaken:
- 10g oploskoffie
- 15g cacao nibs
- 30g eiwitpoeder
- 50g tarwezemelen
- 5mL olijfolie
- 5mL walnootolie
- 15g pompoenpitten
- 7g superfood blend
- een flink aantal keer schudden chilipoeder
- een flink aantal keer schudden mosterdzaadpoeder
- een flinke kneep citroensap

De groenten:
- ½ komkommer
- ½-1 tomaat (afhankelijk van type)
- 1-2 bosuitjes
- 1 rode ui
- 1-2 stengels bleekselderij
- 100g kool (spitskool, rode kool, witte kool of boerenkool)
- 100g bladgroente (witlof, andijvie, spinazie)

Het fruit:
- 1 kiwi
- 1 sinaasappel
- 1 appel
- 1 peer

Van de algemene zaken vind ik het al lastig om wat te laten vallen. Misschien kan ik wat minder komkommer doen, kiezen tussen bosui en rode ui, max 1 stengel bleekselderij en een halve dosering kool en bladgroenten, maar dan wordt het zo weinig. Van het fruit zou ik de peer door een kleiner soort fruit kunnen vervangen, en de volgende ronde kleinere sinaasappels kiezen. Ik heb al kleine appeltjes. U ziet het al, werelddilema's.

En het resultaat? Dat blijft toch lekker:


En ja, het ziet er niet uit. Volgens mensen die het live hebben mogen aanschouwen, ziet het eruit als kots. En toch is het de ideale meeneemmaaltijd. Ik ga wandelen, en pauze houden, waarbij ik een halve liter smoothie ga drinken. Kijken of ik vanavond nog wat blog, maar nu in ieder geval iets.

(suggesties over wat er eventueel wel uit of juist in de smoothie kunnen zijn altijd welkom in de comments). En een beetje lachen mag ook, zolang ik maar niet volledig uitgelachen word.

Groetjes, Domor.

Geen opmerkingen: