maandag 22 december 2014

Met het paard aan de slag

Want ik ben weer thuisthuis. Iets eerder dan gepland, maar het paard heeft even extra sturing nodig en dat bied ik hem dan ook graag.

De afgelopen 2 dagen waren een beetje hectisch, niets aan day0 kunnen doen, maar wel veel gedaan. Zaterdag ben ik begonnen met naar huis te rijden. In tegenstelling tot normaal was het zaterdagochtend (9.00) gewoon druk op de weg. Een deel van het verkeer reed als debielen en ik waaide soms zowat van de weg af, dus heel ontspannen heb ik niet gereden, maar het was toch leuk om weer te doen. Gelukkig hoef ik met de storm niet meer te rijden, eventueel pak ik het ov wel.

Eenmaal thuis aangekomen eerst even alles naar binnen gebracht wat ik mee had en opgeruimd, daarna snel koffie gedronken en toen geholpen met het hooi te versjouwen. Er zijn nog 71 baaltjes gebracht en nu is de voorraad van onze hobbyboer op, dus nog 2 maanden dat hooi (dat vinden ze heerlijk) en daarna door naar een andere leverancier. We hadden van hem 300 baaltjes, maar we hebben ook grote eters. De shetten krijgen samen 3-4 plakjes (1/3e baal, 6-8kg) en Victor eet een baal per dag van dit hooi (18-20kg). Allerlei hulptroepen waren opgetrommeld en daardoor waren we met een half uurtje klaar. Iedereen moest zichzelf ontdoen van het hooi dat overal zat, maar de klus was geklaard.

Toen ben ik met het paard even gaan wandelen. Daar had ik soms wel even mijn handen vol aan (hij waaide ook lekker en had al een paar dagen niks gedaan buiten zijn paddock), maar het ging op zich heel goed. Hij liet zich goed sturen en verbaal corrigeren. Dat blijf ik bijzonder vinden. Heb je een paard dat besluit met 4 benen de lucht in te gaan, roep je boos "Ben je nou helemaal mal, en nou normaal doen." stopt hij ermee. Kijkt hij nog wel alsof hij nogmaals gaat doen, dan waarschuw je "denk erom hoor, pas erop." en dan zie je hem denken van 'ok'. Fysiek zou je hem nooit houden. Ik ben wel zwaar, maar ga als een veertje achter hem aan als hij echt wil. Dus ik was best trots op hem.

Nadat ik met Victor ben gaan lopen de caviakooi in orde gemaakt en de cavia's daarin gezet. Daarna vlas halen, dat thuis gebracht en toen direct zaagsel halen. Nu hebben we alles binnen voor de kerst. Eerst even geluncht en toen bij de paarden nog een stukje gedaan. Shettenstal uitgebreid gemest (plasplek weg), Victor's bed even terug aan kant gemaakt en er een restje zaagsel op gegooid. Toen was het al weer rond 4 uur en ben ik eerst even met de hond van mijn zus op pad gegaan, Smokey. Het blijft een leuke hond en voor mij erg interessant hoe zij uit gaat groeien.


Terug van Smokey uitlaten heb ik mijn rugzak gepakt met lampje achterop, want het werd al donker. Boris geroepen, aangekleed en ingetuigd en daarna ben ik met hem gaan wandelen voor ruim een uur. Voor het eerst aan de nieuwe flexi, dat beviel wel prima. Het blijft een middel om je hond soort van los te laten lopen, maar geen middel om controle over je hond te houden, maar het is makkelijker dan een 10m-lijn (ik heb nu een 8m flexi) en het geeft meer bewegingsvrijheid dan een 3m-lijn. Voor situaties waar ik hem aangelijnd wil hebben, heb ik een meterlijntje bij me en voor de rest hobbelt hij dan los aan de flexi mee. Want dat is waar ik een flexi inschaal, een anti-boetemiddel. (en een middel dat je de hond altijd terugvindt in het donker). Als je de hond los niet onder controle hebt, dan heeft hij in mijn ogen ook aan de flexi niks te zoeken. Pak dan een gewone 5m-lijn of 10m-lijn.Zoéén. Daar heb je namelijk veel meer controle over je hond mee.

Maar goed, ik heb dus een flexi en ik gebruik hem. Na die wandeling was ik het eigenlijk ook wel zat. Eerst nog even avondgegeten en daarna de paarden gedaan, en toen ben ik ingestort op de bank. Heerlijk. Een uiterst voldaan gevoel over hoe het gelopen is.

Gisteren heb ik Victor zijn bed echt uitgebreid gemest (dus plasplek weg) en een halve baal nieuw zaagsel erop. Toen lekker met Victor gaan wandelen, kanaal op en neer. Het ging al een stuk beter dan zaterdag en na de lunch lekker uitgebreid met Boris weer weggeweest. Nu was het namelijk licht en kon hij dus stukken (kanaal en dijk) los. Hij waaide alleen wel bijna van de dijk af. Tussendoor wel dus aan de flexi, want op sommige plekken wordt het aanlijngebod serieus gehandhaafd (en terecht, overigens).

Gisteravond geholpen met de kerstboom op zijn kruis te krijgen en recht te laten staan, en daarna ontspannen. Het was een wat rustiger dagje, maar nog steeds erg lekker.

Vandaag weer met Victor wandelen, en met Boris. En misschien ook wel aan mijn verslagen werken want die zijn nog niet af (en ik wil ze voor het nieuwe jaar af hebben, dit vak tenminste). En voor de rest ook nog allerlei andere dingen doen. Ik zal me vast niet vervelen, en dus ben ik vanmorgen maar vroeger opgestaan om in ieder geval weer te bloggen, want dat wil ik ook bijhouden.

Groetjes, Domor Verbeuk.

Geen opmerkingen: